HEIDI RAKELS

Heidi Rakels, afgestudeerd in 1991
Master of Science in de ingenieurswetenschappen: Computerwetenschappen

Ik heb graag zelf de touwtjes in handen. Daarom heb ik samen met mijn man, Eric Lafortune, een bedrijf opgericht. We verkopen software om mobiele applicaties te beveiligen. Ik ben dag in dag uit in de weer met het uitbouwen van GuardSquare tot een bedrijf met internationale uitstraling en Eric concentreert zich op het ontwikkelen van onze software. Het bedrijf is het voorbije jaar sterk gegroeid, maar er is toch nog veel werk aan de winkel.

 

 

Studeren en judo: een gevecht?

In oktober 1986 trok ik naar de universiteit om ingenieurswetenschappen te studeren. Ik wist nauwelijks wat die studie inhield, maar ik deed graag wiskunde. Anderhalf jaar voordien was ik met judo begonnen. Ik was amper een kleine maand aan de unief toen ik voor het eerst meedeed aan de Belgische judokampioenschappen. Ik haalde onverwacht de finale en mocht tegen de wereldkampioene Ingrid Berghmans vechten. Ze maakte er een prachtige demonstratiewedstrijd van en liet mij alle hoeken van de mat zien. Toch liet de judomicrobe me niet meer los. Tussen het studeren en de lessen door beoefende ik judo, ging ik lopen en deed ik aan krachttraining. Na de examens stond mijn trainer klaar met een zwaar trainingsschema. Geleidelijk aan mocht ik meedoen aan internationale tornooien en stages. Op de universiteit begon ik lessen te missen, maar dankzij de hulp van medestudenten bij practica en met notities kon ik bijblijven. Ik lette er wel op dat ik genoeg bleef studeren. Hoewel ik niet zo veel uitging, vond ik het studentenleven toch leuk. Vooral aan evenementen als de studentenmarathon en de vierentwintigurenloop heb ik goede herinneringen. Na vijf jaar ben ik afgestudeerd met onderscheiding. Mijn thesis heb ik wel twee jaar later ingediend.

 

 

Werken en judo: het kan ook

In 1992 haalde ik brons op de Olympische spelen van Barcelona. Daarna combineerde ik werk in de informatica en teambuilding met professionele sport. Ik zat regelmatig in het buitenland voor stages en wedstrijden. Het meest hield ik van Japan. Het leven was er eenvoudig en de training zwaar, maar ik kwam altijd een beetje sterker thuis. Er waren ups en downs, met overtraining, blessures, operaties,... Toch werd ik elf keer Belgisch kampioen en haalde ik medailles op Europese kampioenschappen. Op de Olympische spelen van Sydney in 2000 werd ik nog vijfde. Vier jaar later wilde ik nog eens deelnemen, maar toen begon de leeftijd te spelen. Ik was al 36 jaar. Toen ben ik voltijds als software ingenieur gaan werken.

 

 

Vechten? Neen hoor ...

Ik ben aan de slag gegaan als softwareconsultant omdat ik graag zelf software ontwikkel en technische problemen oplos. De teams in het wereldje bestaan meestal alleen uit mannen, maar mijn ervaring is dat men maar al te blij is als er eens een vrouw bij komt. Het is zeker geen ruwe of harde wereld. Vanaf 2011 ben ik me steeds meer gaan toeleggen op de ontwikkeling DexGuard, onze software voor de beveiliging van Android applicaties. En in 2014 ben ik voltijds zaakvoerder geworden van GuardSquare, het bedrijf dat DexGuard verkoopt. In het begin was ik bij praktisch alles zelf betrokken, van het schrijven van code tot het onderhouden van de contacten met klanten. Zo gaat dat in een klein bedrijfje. Nu het bedrijf groter wordt, concentreer ik mij vooral op het leiden van een team enthousiaste medewerkers, het binnenhalen van belangrijke klanten en het bepalen van de groeistrategie. Ik mis het ontwikkelen wel eens, maar ik vind het ook spannend om een internationaal bedrijf op te bouwen in onze snel evoluerende wereld.

 

 

Veel geleerd

Het is nu al 24 jaar geleden dat ik ben afgestudeerd. Het merendeel van wat in de cursussen stond, ben ik natuurlijk vergeten. Het was ook niet altijd praktisch bruikbaar. Dat was niet nodig voor mij. Ik vond de theoretische vakken het interessantst. Maar ik heb wel geleerd hoe ik analytisch kan denken en problemen kan oplossen. Dat vind ik belangrijker en dat kan ik nog goed gebruiken. Wie niet?

VOLGENDE GETUIGENISSEN INTERESSEREN JOU MISSCHIEN OOK?