EVI SMETS

"Always look on the bright side of life! Avontuur, actie, passie en fun.

Gepassioneerd kunnen zijn in mijn werk is voor mij enorm belangrijk en ik ben blij te kunnen zeggen dat ik dat mede dankzij mijn ingenieursdiploma gevonden heb."

Evi Smets, afgestudeerd in 2004
Master of Science in de Ingenieurswetenschappen: Bouwkunde

Lead Engineer

Ik leid een team van gemiddeld 10 ingenieurs. Samen ontwerpen we alles wat nodig is om windmolen funderingen op zee te installeren. Soms ontwerpen en bouwen we de volledige fundering. Soms krijgen we een bepaalde fundering aangeleverd en moeten we methodes uitdenken om deze te kunnen installeren. Schepen en kranen uitzoeken, hijsstudies, stabiliteit van schepen, grondanalyse van de zeebodem, staalconstructies ontwerpen en bouwen om funderingen op schepen te vervoeren, ...

De offshore wind sector is nu 10 jaar oud, maar in elk project opnieuw is er telkens nog heel wat pionierswerk te verrichten. Tot slot ga ik meestal mee op zee om het project op te starten. In deze laatste fase gaat het er vooral om, om ervoor te zorgen dat alles uit de ontwerpfase correct geïmplementeerd wordt, in praktijk te testen en tegelijkertijd ook wat ik het allerleukste vind : het oplossen van alle kinderziektes en de boel aan de praat krijgen.

Omwille van mijn fascinatie voor techniek en wetenschap, in het bijzonder grote bouwprojecten. Ik droomde ervan om mee te werken aan iets groots, letterlijk mee te bouwen aan deze wereld.

Ze overstijgen mijn verwachtingen als student met 200%. Ik had nooit durven dromen om zo snel zelf concepten te kunnen/mogen uitdenken, te bouwen en daarna te implementeren op projecten. Mijn grote vrees om in een repetitieve job te belanden waar je niets kan beslissen of veranderen, is volledig onterecht gebleken. Ik ben beland in een dynamisch bedrijf waar ingenieurs enorm veel vrijheid krijgen met boeiende avontuurlijke projecten. Momenteel zit ik op zee voor 3 weken, en elke dag heb ik het gevoel midden in een aflevering van 'mega structures' op discovery channel te staan.

Dat zijn er behoorlijk veel. Ondertussen heb ik meegewerkt aan de bouw van 8 windmolenparken op zee, waar ik bij elk project zeker iets heb kunnen bijdragen. Het meest bijzondere was de installatie van een nieuw prototype windmolen, waar ik als junior project manager het hele project van design tot installatiefase heb uitgewerkt.

Vorige week heb ik vernomen dat de golf dempende installatie tool, die ik samen met mijn team ontworpen heb, en die buispalen met een diameter van 7m en een gewicht van 800 ton in zee installeert bij golven tot 4m hoog, geselecteerd is als een van de beste uitvindingen binnen ons bedrijf dit jaar.

Als je iemand bent die graag dingen wil ontwerpen, de touwtjes in handen neemt en mee beslist, dan is een opleiding tot ingenieur een uitstekende keuze. Een ingenieursdiploma plaatst je in pole position op de arbeidsmarkt. Daarna kies je zelf welke richting je uitgaat, of je technisch blijft of liever naar management evolueert of nog iets helemaal anders gaat doen. De analytische manier van denken die je leert tijdens de opleiding tot ingenieur, komt in eender welke sector en type job van pas. Zelfs als je nog niet exact weet wat je wil doen, is een ingenieursopleiding een goede keuze, net omdat het je achteraf ook nog zo'n gigantische waaier van mogelijkheden geeft.

Toetreden tot 3 studentenclubs tegelijkertijd, bleek achteraf een beetje te veel van het goede, maar ik heb er wel ongelooflijk veel plezier aan beleefd en fantastische vrienden aan overgehouden. Met hen spreek ik trouwens nog steeds regelmatig af wanneer ik in Belgi├ź ben.

Het laatste jaar van mijn studie heb ik een erasmus uitwisseling in Frankrijk gedaan. ERASMUS IS EEN ABSOLUTE AANRADER VOOR ELKE STUDENT! Door helemaal in je eentje in een onbekende cultuur/taal terecht te komen, leer je niet alleen omgaan met andere culturen en andere talen te spreken, maar je leert ook heel veel over jezelf. En vooral het is gewoon waanzinnig, subliem, onbeschrijflijk tof.

VOLGENDE GETUIGENISSEN INTERESSEREN JOU MISSCHIEN OOK?