SOFIE VERBEKE

Sofie Verbeke, afgestudeerd in 2008
Master of Science in de Ingenieurswetenschappen: Bouwkunde

QHSES Engineer

Bij de start van mijn studies had ik geen duidelijk beeld van hoe mijn toekomstige job er zou uitzien. Wiskunde, chemie en fysica vond ik interessant, en ook architectuur en bouwkunst konden mij boeien. De juiste studiekeuze bleef een moeilijke beslissing. Burgerlijk ingenieur, architectuur, nog iets anders? Uiteindelijk heb ik gekozen om burgerlijk ingenieur te studeren, zonder eigenlijk echt goed te weten waarom.

 

Na een mooie studententijd, waarbij ik mij actief engageerde binnen de studentenvereniging VTK, vanaf het eerste jaar als medewerker en later als cultuurpraeses, studeerde ik in juli 2008 af als burgerlijk bouwkundig ingenieur. Naast de technische bagage die ik in de loop van de jaren opbouwde, zorgde de combinatie met allerhande studentenactiviteiten en internationale stages in Tadzjikistan en Mongolië voor een optimale ontwikkeling van mijn sociale vaardigheden. Het laat je toe je grenzen te verleggen, verbreedt je mentale reikwijdte, leert je open te staan voor andere meningen en inzichten en samen te leven en te werken met mensen met een verschillende nationaliteit en achtergrond. Vaardigheden die mij ook in mijn huidige job goed van pas komen.

 

Na mijn studies kon ik onmiddellijk aan de slag als project ingenieur bij de bagger-, waterbouw- en milieugroep DEME. Na een korte opleidingsperiode bij verschillende afdelingen binnen DEME ben ik als project ingenieur aan boord gegaan van de Seahorse, een van de valpijpschepen. Dit schip is speciaal uitgerust om heel nauwkeurig stenen te storten op de zeebodem. Op die manier kan het gas- en olieleidingen en andere onderzeese structuren zoals windmolens en platformen stabiliseren en beschermen. Aan boord zorgde ik samen met de superintendent voor de uitvoering en rapportage van het werk.

 

Het leuke aan een ingenieursstudie is dat je heel veel verschillende richtingen uit kan. Na ongeveer een jaar als project ingenieur ging ik binnen de DEME-groep op zoek naar nieuwe uitdagingen. Ik zocht een functie waarbij mensen en communicatie centraal staan, waarbij structuur en efficiëntie belangrijk zijn, en waarbij de link met de technische aspecten van het werk toch behouden blijft. Dit alles vond ik terug in de functie van QHSES ingenieur. Als project QHSES ingenieur ben ik verantwoordelijk voor het opzetten van een gestructureerd project management systeem dat voldoet aan alle eisen op vlak van kwaliteit, veiligheid en gezondheid, milieu en beveiliging. Ik zorg ervoor dat het werk veilig uitgevoerd wordt, geef voorstellen ter verbetering van onveilige situaties en controleer de opvolging ervan, en biedt hiervoor de nodige ondersteuning aan het volledige project team.

 

Als burgerlijk ingenieur hoef je niet per se een technische loopbaan uit te bouwen. Door de brede en algemene aanpak blijven niet-technische functies mogelijk. Hoewel ik de meeste aspecten in mijn huidige functie via bijkomende cursussen en al doende heb geleerd, is het belang van een ingenieursopleiding niet te onderschatten. Dankzij mijn studie heb ik voldoende kennis en inzicht om problemen te begrijpen, de risico’s in te schatten en om eventuele oplossingen aan te reiken.

VOLGENDE GETUIGENISSEN INTERESSEREN JOU MISSCHIEN OOK?