ELLEN SIMOEN

"Creëer je eigen kansen, en grijp de kansen die je pad kruisen!"

Ellen Simoen, afgestudeerd in 2009
Master of Science in de ingenieurswetenschappen: Bouwkunde - optie gebouwentechniek

Adj. Projectleider Integrated Design

Coördineren van multidisciplinaire gebouwprojecten voor een groot studiebureau, zowel op technisch als financieel vlak. Daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor stabiliteitsstudies van grote gebouwprojecten. Mijn job is dus heel divers.

Ik was altijd geïnteresseerd in architectuur en bouwkunst, dus ingenieur-architect was een logische keuze. Al snel ontdekte ik dat ik de techniek achter het ontwerp interessanter vond dan het ontwerpen zelf, vandaar de omschakeling naar ingenieur bouwkunde, met optie gebouwentechniek.

Mijn loopbaan is wat atypisch, want ik heb eerst gedoctoreerd voor ik in de privésector aan de slag ging. Dit heeft me heel wat vaardigheden opgeleverd die ik nu goed kan benutten. Ook ontdekte ik dat ik graag projecten coördineer en dat mijn interesseveld heel breed is. Als student had ik niet echt een duidelijk beeld van wat ik wilde worden, al wist ik wel dat de uitvoerende kant (bv. bij een aannemer) me minder boeide dan het theoretische. Toen ik bij mijn huidig studiebureau aan de slag ging, merkte ik dat mijn studies me een goeie theoretische basis gaven, maar dat je de eigenlijke job natuurlijk pas echt leert in de praktijk.

De keuze voor een geschikte opleiding is erg moeilijk, vooral omdat je meestal vooraf geen echt duidelijk beeld hebt van wat je keuze precies inhoudt. Het is altijd een beetje een wilde gok, die ook kan tegenvallen. Mijn advies is: maak een keuze volgens je interesses en passies en ga er volledig voor. Maar durf ook toe te geven als het toch niet helemaal je ding is, en probeer dan zo snel mogelijk om te schakelen.

Ik zag in het begin van mijn studies niet goed in waarom en hoe ik al die oninteressante algemene vakken moest studeren, en dat zorgde ervoor dat mijn resultaten allesbehalve schitterend waren. Pas later snapte ik dat ik die basis nodig had om meer te specialiseren in wat me echt interesseerde. Eens ik dit doorhad ging studeren plots veel makkelijker en waren mijn resultaten navenant. Dat ik een doctoraat zou maken, had ik nooit geloofd aan het begin van mijn studies, maar het bleek de beste keuze van mijn loopbaan.

VOLGENDE GETUIGENISSEN INTERESSEREN JOU MISSCHIEN OOK?