CARL VAN BUGGENHOUT

Carl Van Buggenhout, afgestudeerd in 2006
Master of Science in de Ingenieurswetenschappen: Fotonica

Senior Development Engineer

Een juiste beroepskeuze maken op de leeftijd van 18 jaar is geenszins voor de hand liggend. Ook ik had bij de start van mijn opleiding tot burgerlijk ingenieur maar een vaag idee over de inhoud van de opleiding en ik had ook geen concrete doelstelling voor ogen, maar de interesse voor wiskunde en technologie gaven me een extra stimulans voor het starten van deze opleiding. De richting elektrotechniek kreeg mijn voorkeur, maar het was pas in het derde jaar dat ik via een plichtvak Fotonica ontdekte dat ik me wilde verdiepen in de studie van het licht.

 

 

De studie van het licht

Een combinatie van opleidingsonderdelen in elektronica, fotonica en fysica vormt de basis van de ‘Master in de ingenieurswetenschappen: Fotonica’, waarbij men alles leert over lichtgeneratie, -transmissie en -detectie. De benaming Fotonica klinkt velen onbekend in de oren, en toch zijn de toepassingen die gebruik maken van licht alomtegenwoordig. Denken we hierbij aan toepassingen in beeldschermen of zonnepanelen, maar ook aan lichtemitterende diodes (LEDs) die de conventionele gloeilampen hebben vervangen met een grote energiebesparing tot gevolg. Een voorbeeld van lichttransmissie vinden we in het gebruik van glasvezelkabels voor telecommunicatie. Terecht wordt Fotonica beschouwd als één van de meest innovatieve disciplines van de eenentwintigste eeuw.

 

 

Werken volgens een vaste methode

Als afgestudeerd ingenieur heb je een opleiding achter de rug die je een diepgaande basiskennis bijbrengt, waarna je fundamenteel of toegepast onderzoekswerk kan aanvatten, maar daarnaast heb je ook vooral geleerd om deze kennis methodisch toe te passen bij het ontwerp van systemen die gebruik maken van licht. En net dat laatste komt mij van pas tijdens het uitvoeren van mijn job als ontwikkelingsingenieur. Bij Melexis ontwerpen we micro-elektronische devices, hoofdzakelijk voor de automobielindustrie.

 

Als ontwikkelingsingenieur met optische achtergrond ben ik betrokken geweest bij de ontwikkeling van diverse optische sensoren, waarbij ik samen met een team van ingenieurs het optische systeem en de behuizing van het device heb ontworpen. Het optisch ontwerp ligt in het verlengde van mijn opleiding en Melexis gaf me ook de opportuniteit mezelf te verdiepen in de wereld van behuizingen van elektronische devices, iets wat je niet direct gedoceerd krijgt tijdens de opleiding. Het vermogen om op een efficiënte manier nieuwe materie op te nemen en de wil om altijd bij te leren heb je als ingenieur vanuit de opleiding mee.

 

Uitdagend aan dit projectwerk is dat we het opnemen tegen grote internationale concurrenten. Naast de technische ontwikkeling krijg ik bij Melexis ook de kans mijn niet-technische vaardigheden verder te ontplooien. Voorts geven het internationale karakter en de open bedrijfscultuur van Melexis een meerwaarde aan het uitoefenen van mijn job als ingenieur.

VOLGENDE GETUIGENISSEN INTERESSEREN JOU MISSCHIEN OOK?