NIELS VAN BERLAER
"Zaai het zaad zoals je wil maar zie verdorie dat het groeit!"
Niels van Berlaer, afgestudeerd in 2004
Master of Science in de Ingenieurswetenschappen: Bouwkunde
Ik ben commercieel actief en zoek voornamelijk nieuwe business opportuniteiten voor DEME in het domein van offshore Olie & Gas. Ik leg contacten met klanten, volg aanbestedingen op, doe de contractonderhandelingen en ben tevens eindverantwoordelijke voor de opvolging van de eigenlijke werf.
Ik was wetenschappelijk goed onderlegd, maar wou de kennis van wetenschap zo goed mogelijk in de praktijk kunnen omzetten. Ik droomde ervan om dingen te bouwen.
Mijn verwachtingen waren om niet vast te roesten in een functie en doorgroeimogelijkheden te hebben als ingenieur, dit is ook het geval in mijn huidige loopbaan.
1. Ik heb mee het eerste offshore windmolenpark voor de Belgische kust gebouwd (Thornton Bank).
2. Ik heb meegewerkt aan een gepatenteerde installatietechniek voor funderingen voor offshore constructies. Een techniek die nu volop commercieel gebruikt wordt.
3. Uitvinding van een modulair gas platform, dat nu ook gebouwd gaat worden.
4. Deel uitmaken van de kern van een firma die uitgegroeid is van 12 personeelsleden tot 400 personeelsleden.
Als ingenieur kan je echt je stempel drukken in verschillende domeinen van de maatschappij. De studiekeuze voor ingenieur geeft je een enorme vrijheid op de arbeidsmarkt. Laat je vooral niet afschrikken en geloof in je eigen kunnen. Doorzetters halen het altijd !
Ik ben zeer actief geweest in de studentenkring (praeses) en heb hier vooral veel kennis opgedaan die niet in de cursussen terug te vinden was. De contacten over de faculteiten heen vond ik een enorme verrijking. Ik heb er vrienden voor het leven gemaakt.
Ik heb 8 jaar in het verre buitenland gewerkt (Iran, Angola, Mexico, Noorwegen, Oman, UAE, Australiƫ,...) en dit is echt een aanrader. Doe dit voor er kinderen zijn want dan is het praktisch haalbaar.
Ik heb me ook nog ingezet voor de alumnikring om via die weg de voeling met de universiteit en andere afgestudeerde ingenieurs uit andere domeinen niet te verliezen.