TUUR STUYCK

Tuur Stuyck, afgestudeerd in 2013
Master of Science in de ingenieurswetenschappen: Wiskundige ingenieurtechnieken - optie beeldverwerking

Post Doctoral Research Scientist

Ik werk samen met een kleine groep onderzoekers die de ideeën van de scenarioschrijvers vertalen naar het grote scherm. We maken zelf geen tekeningen, maar ontwikkelen computermodellen en simulaties waarmee artiesten aan de slag kunnen. Sommige objecten of achtergronden zijn immers moeilijk of tijdrovend om frame per frame te tekenen. Denk aan de schaduw van voorwerpen of opspattend water. Die worden door ons gesimuleerd. Ik werk vooral aan de simulatie van de kleren van de personages. Ook die gedragen zich volgens de wetten van de fysica: een rok moet volgens een bepaald patroon bewegen als er wind opsteekt en moet mooi vallen als het personage neerzit. Pixar wil die natuurlijke bewegingen ook minimaal kunnen bijsturen, zodat ze lichtjes afwijken van de realiteit. Bovendien moet je alles zo subtiel mogelijk weergeven. De aandacht van de kijker mag niet afgeleid worden van het verhaal en de personages.

Met de ingenieursstudies hou je je carrière opties nog eventjes open en krijg je de kans om je je in verschillende wetenschappen te verdiepen. Zeker met een diploma wiskundige ingenieurstechnieken kan je bij vele types werkgevers terecht. Net omdat de wiskunde zo universeel is en aan de basis ligt van vele services of producten. Bovendien biedt het je de mogelijkheid om in het buitenland te werken.

Ik heb wiskundige ingenieurstechnieken optie beeldverwerking gestudeerd en nadien een doctoraat in de computerwetenschappen aan de onderzoeksgroep computergrafieken behaald. Dit sluit dus zeer nauw aan bij mijn huidige loopbaan.

Ik ben waarschijnlijk het meest trots op het feit dat ik kan meewerken aan animatiefilms die door miljoenen mensen bekeken zullen worden. Ook al is mijn bijdrage miniem in het grote geheel, het geeft me veel voldoening.

Kies voor wiskundige ingenieurstechnieken. Misschien spreekt het in eerste instantie niet zo tot de verbeelding, maar je kan er zoveel coole dingen mee doen.

VOLGENDE GETUIGENISSEN INTERESSEREN JOU MISSCHIEN OOK?