DAVID DEHENAUW

"Werk en leef samen en probeer te doen wat je graag doet. Het is m.i. de enige mogelijke weg naar een succesvol leven in de privé- en de professionele sfeer."

David Dehenauw, afgestudeerd in 1993
Master of Science in de Ingenieurswetenschappen: Chemie en materialen

hoofdmeteoroloog

Leiden van de maritieme weerdienst in Oostende.
Maken van weersvoorspellingen in de weerkamer in Ukkel.
Beheer en ontwikkeling van sommige operationele computermodellen.
Presenteren van het weerbericht op diverse radio- en tv-zenders in het Nederlands en Frans.
Representatieactiviteiten.

Omwille van de toepassingen van de wetenschap. Ik wou een gedegen vorming, maar met de bedoeling resultaten te boeken die direct toepasbaar waren. Daarom ingenieur en geen master. Toch heb ik nadien een doctoraat gemaakt in de meteorologie, waarvan de resultaten nu nog gebruikt worden in het KMI.

Ik ben een totaal andere richting uitgegaan. Ik was opgeleid en van plan chemische fabrieken te ontwerpen en te beheren. Ik ben onderweg mijn hart verloren aan de meteorologie, dat ik ook als een toegepaste wetenschap zie.

De 4 vluchten rond de wereld die ik voor de Amerikaanse avonturier Steve Fossett als meteoroloog heb begeleid. Mijn naam staat op zijn capsule in het National Air and Space Museum in Washington, DC. Ook ben ik de eerste en voorlopig enige nationale weerman in België die zowel het weerbericht in het Nederlands als in het Frans presenteert, vaak op dezelfde dag. Rekening houdend met mijn berichten op VRT Radio 2, bereik ik daardoor op sommige dagen miljoenen Belgen. Gezien ik mijn weersverwachtingen zelf opstel, een grote verantwoordelijkheid dus.

Als je een praktische ingesteldheid hebt en aanleg/interesse voor wetenschappen/wiskunde, terwijl je toch een diepgaande vorming in de toegepaste wetenschappen wenst, niet twijfelen : met dit diploma kan je op veel plaatsen terecht. Ik ben maar één van de vele bewijzen daarvan. Vergeet niet je sociale en taalvaardigheden mee te ontwikkelen. Dan gaan quasi alle deuren open. Durf (weloverwogen) risico's nemen en bewandel nieuwe paden, burgerlijk ingenieurs zijn daartoe gevormd. De interessantste levens of carrières vallen mensen te beurt die durven en doorzetten.

Ik heb leren nadenken over complexe problemen en er oplossingen voor zoeken. Dat gebruik ik dagelijks. Het hielp ook dat dit gebeurde in een aangenaam kader (Brussel, zijn meertaligheid) met ontspanningsmogelijkheden aan een universiteit waar een eigen mening en durf werden aangemoedigd.

VOLGENDE GETUIGENISSEN INTERESSEREN JOU MISSCHIEN OOK?