BART VAN LOON
"Mijn oprechte raad voor elke 18-jarige is om zeker en vast de keuze voor burgerlijk ingenieur serieus te overwegen. Maar neem je tijd."
Bart Van Loon , afgestudeerd in 2004
Master of Science in de ingenieurswetenschappen: Computerwetenschappen
De ondernemer in mij werd pas laat wakker
Precies vijftig weken hield ik het vol als werknemer. Met een diploma burgerlijk ingenieur in de computerwetenschappen was het in 2005 voor iedereen een fluitje van een cent om werk te vinden in de IT-sector. Ik liet me meenemen met de stroom, maar stond als consultant voor HP al gauw elke dag in de Brusselse files.
Toen ik ontslag nam in 2006 zonder concreet plan voor ogen, verbaasde ik ook mezelf. Tijdens mijn studie had ik er geen seconde aan gedacht zelfstandige te worden. De plotse ondernemersdrang was echter groot en begin 2007 startten een ex-kotgenoot en ik ons eigen verhaal: Zeropoint.IT.
Zeropoint.IT is een onderneming die IT-vacatures invult met talent op afstand. We werken samen met IT-managers om het tekort aan gekwalificeerde programmeurs op de Belgische arbeidsmarkt het hoofd te bieden. In 2007 startten we nadat we vrijwilliger waren geweest bij de Verenigde Naties als hulpverleners na de Kashmir Earthquake, met onze eigen kantoren in Paal (Beringen) en Islamabad (Pakistan). In 2012 namen we een Brugse sectorgenoot over met een kantoor in Colombo (Sri Lanka). Als gedelegeerd bestuurder van Zeropoint.IT nv ben ik voornamelijk bezig met de Belgische kant van het verhaal: onze klanten.
Een lagere rentevoet
Wellicht het enige echt concrete voordeel dat ik uit m’n ingenieursdiploma gehaald heb zijn lagere rentevoeten voor verscheidene leningen bij banken. Het diploma schept immers vertrouwen bij de gesprekspartners.
Toch denk ik achteraf dat het geen slechte keuze geweest is omdat burgerlijk ingenieur een studie is die je, ondermeer dankzij de studentenkring VTK, al vroeg de kans geeft een interessant netwerk uit te bouwen. Het analytische denken dat getraind wordt is ook in elke situatie een meerwaarde.
Dit wist ik natuurlijk niet toen ik met de opleiding startte. Ik koos er eigenlijk voor omdat ik graag wiskunde deed. Toen al snel bleek dat de ingenieursopleiding ook focuste op scheikunde en natuurkunde, besloot ik om parallel te starten met de opleiding licentiaat wiskunde. Eerlijk gezegd was het pas vanaf de gespecialiseerde jaren computerwetenschappen dat ik het écht mijn ding begon te vinden.
Ga internationaal!
Het hoeft dan ook niet te verbazen dat ik actiever was bij VTK - en vooral de Revue - dan op de rest van de faculteit. De tijd in het presidium heeft me bijzonder veel geleerd en mijn Erasmusjaar in Noorwegen was een absoluut hoogtepunt. Ook greep ik de kans om met het ATHENS- programma opnieuw naar het buitenland te trekken. Dit bleken niet alleen fantastische ervaringen op het moment zelf, maar ook van onschatbare waarde achteraf te zijn.
Kort samengevat is mijn visie dat je als student meer buiten de aula leert dan erin. Voorwaarde is wel dat je slaagt natuurlijk. Achteraf gezien vind ik het bijzonder jammer dat de opleiding burgerlijk ingenieur niet meer inspeelt op de ondernemerszin van de studenten.
Mijn oprechte raad voor elke 18-jarige is om zeker en vast de keuze voor burgerlijk ingenieur serieus te overwegen. Maar neem je tijd. Als je op je 23e afstudeert behoor je nog jarenlang tot de jongste ingenieurs van Europa. Dat is nergens voor nodig. Misschien is er nog iets anders dat je eerst wil doen? Rondreizen misschien?