LIEVEN VAN LANDSCHOOT

"I try to create homes, not houses."

Lieven Van Landschoot, afgestudeerd in 2004
Master of Science in de Ingenieurswetenschappen: Architectuur

Ik ben een van de zes partners in een architectenbureau met een twintigtal medewerkers. Als partner ben ik nauw betrokken bij onze architectuurprojecten. Ik geef leiding aan een team van medewerkers en externe studiebureaus. Ik sta in voor de werfopvolging en ik verzorg de contacten met overheden, klanten en aannemers.

Daarnaast heb ik ook enkele specifieke taken binnen het management. Zo ben ik verantwoordelijk voor IT, CAD en kwaliteitscontrole. Elke partner onderhoudt ook contacten met klanten en is mee verantwoordelijk voor de prospectie.

Een architectuurstudie is heel gevarieerd en breed. De afwisseling tussen technisch/wetenschappelijke vakken, algemene vakken en architecturaal ontwerp vond ik bijzonder boeiend. Ik heb een heel breed interesseveld, dus de studie was mij op het lijf geschreven.

Tijdens de studie ligt de klemtoon op het architecturaal ontwerp en op de technische aspecten. Iedereen kent het beeld van de architect-ontwerper achter de tekentafel. In de praktijk is de architect een teamspeler met een ruim takenpakket. Ontwerpen is maar een deel van het verhaal, er gaat veel tijd naar andere taken: administratie, vergaderingen, financiële opvolging, ...

Het menselijke aspect van het beroep is niet te onderschatten. Een architect moet leiding kunnen geven en moet kunnen overtuigen met zijn ideeën. Goed kunnen communiceren en menselijke vaardigheden zijn belangrijk.

Een architect is uiteraard trots op zijn gerealiseerde ontwerpen. Het geeft een bijzonder gevoel om te beseffen hoeveel mensen er wonen, werken of leven in gebouwen die ik mee heb ontworpen.

Enthousiasme en een brede interesse zijn heel belangrijk. De theoretische vakken zijn niet te onderschatten, maar een student die graag ontwerpt slaat er zich wel door.

De architecten zijn de buitenbeentjes in de ingenieursopleiding. Bij ons zijn de vrouwen in de meerderheid.

De ontwerpvakken zijn heel intensief. Vaak wordt er samengewerkt tot in de vroege uurtjes. De banden tussen architectuurstudenten zijn dan ook veel sterker dan in andere studierichtingen.

VOLGENDE GETUIGENISSEN INTERESSEREN JOU MISSCHIEN OOK?