OLIVIER VAN LAERE
"Je kan nooit hoog genoeg mikken. Al blijf je halverwege plakken, het zal meestal hoger zijn dan de meeste mensen al geprobeerd hebben."
Olivier Van Laere, afgestudeerd in 2006
Master of Science in de ingenieurswetenschappen: Computerwetenschappen - optie informatie- en communicatietechnologie
Ik werk in een team dat instaat voor alle (server-side) zoekresultaten op elk Apple toestel (iPhone, iPad, Macbook, ...) in elke taal en land ter wereld waar onze diensten beschikbaar zijn. Als Belg met onze talenkennis werk ik bovendien in het International team, dat instaat om dergelijke systemen goed te laten functioneren in andere talen dan het Engels.
Ik ben begonnen als Licentiaat Informatica (2000-2004), en heb het brugprogramma naar Burgerlijk Ingenieur gevolgd omdat ik naast de algoritmische/software kant van Informatica meer kennis wou opdoen over hardware, naast het behalve van de titel van Burgerlijk Ingenieur. Later heb ik nog een doctoraat in de Computerwetenschappen.
Totaal niet. Ik ervoor gekozen heb om in het buitenland te gaan werken en dit omdat jobs als mijn huidige gewoon niet bestaan in België, of toch niet op dergelijk niveau. Ik wist als student echt niet wat ik later zou doe in het werkleven, maar ik wist dat ik systemen wou helpen ontwikkelen op grotere schaal dan België.
Ik ben naar San Francisco verhuisd om er te gaan werken als 2de werknemer van een startup als Data Scientist. Een ongelofelijke stap en sprong in het onbekende. Maar om in de VS te werken heb je een visum nodig, gerelateerd aan je job. Veel mensen geraken aan een visum, maar moeten soms 10j+ wachten op een green card. Omwille van mijn carrière, skills en doctoraat heb ik een O-1 visum gekregen (extraordinary ability in the sciences) om erna via EB-1 (green card versie van O-1) fast-track binnen het jaar een green card te krijgen. De goedkeuring van mijn green-card aanvraag duurde slechts 1 dag (normaal maanden)!
Daarnaast werk ik nu bij Apple. Ik werk daar aan een systeem waarvan de impact tot elk Apple-toestel ter wereld gaat, in het bijzonder de toestellen in het Nederlands. De kans is dus groot ook jouw toestel waarop jij dit nu leest!
Ik heb ondertussen in Europa gewerkt met veel collega's van andere landen binnen de EU en nu al enkele jaren in de VS. Een ding is mij heel duidelijk: het niveau en de kwaliteit van ons Belgisch onderwijs is heel hoog ten opzichte van andere landen.
Daarbij geloof ik sterk dat onze opleiding burgerlijk ingenieur aantrekt op de buitenlandse arbeidsmarkt. Wanneer ik een CV moet screenen van iemand uit Europa die het equivalent van een ingenieur is, dan betekent dat wel wat: sterk analytisch inzicht, de capaciteit om problemen op te lossen en in staat zijn om nieuwe dingen te leren (zoals nieuwe programmeertalen) zonder al teveel begeleiding van anderen.
Ik heb destijds leren duiken via de duikclub van de Universiteit Gent, en daar heb ik veel aan gehad toen ik naar het buitenland verhuisd ben. Je moet terug vanaf nul beginnen met je sociaal leven. Daarom is een hobby die je kan meenemen naar een ander land een goeie head start: ik ben naar Barcelona verhuisd en kon daar met mensen afspreken om te gaan duiken, of ben in San Francisco lid geworden van de SF Scuba meetup en heb zo veel mensen leren kennen.
Anderzijds zoek je altijd wel een link met je roots en zo komen de Belgen in het buitenland altijd samen. Er is hier een toffe vriendengroep die elkaar in België daarom niet noodzakelijk kende, maar al gauw de familie in het buitenland werd. Sta open om mensen te leren kennen en om uit je cocoon te komen: er komt meestal wel iets goed uit!
VOLGENDE GETUIGENISSEN INTERESSEREN JOU MISSCHIEN OOK?
werkgever: Model Engineering nv
studie: Master of Science in de ingenieurswetenschappen: Elektrotechniek