KURT AERTS

Kurt Aerts, afgestudeerd in 1991
Master of Science in de ingenieurswetenschappen: Chemische technologie

Vicepresident Specialty Elastomers & Butyl

Je leert om problemen kritisch en systematisch te bekijken en tegelijkertijd om tot werkbare oplossingen te komen

Van jongs af aan was ik geboeid door wiskunde en wetenschappen en later groeide de droom om ooit als ingenieur te werken in een petrochemisch bedrijf. De omvang van de complexe installaties, het continue produceren, 24 uur per dag, en de vereiste hoge graad van veiligheid fascineerden me. Het was dus vrij evident om voor burgerlijk scheikundig ingenieur te kiezen, vooral ook omdat de opleiding zeer breed

en algemeen is. Je leert om problemen kritisch en systematisch te bekijken en tegelijkertijd om tot werkbare oplossingen te komen. Daardoor gaan de deuren naar veel verschillende toekomstmogelijkheden open.

 

Tijdens de studie leer je ook vrij snel dat je nooit alles zelf kan weten en dat je tot betere resultaten kan komen door samen te werken met anderen met verschillende ervaringen. Teamwork, openheid en wederzijds respect zijn voor mij altijd belangrijk geweest, ook in het volleybal en als verantwoordelijke voor externe relaties in de studentenvereniging. Omdat ik ook andere culturen buiten België wilde ontdekken, ging ik tijdens de zomervakantie na mijn derde ingenieursjaar drie maanden op stage in Finland… bij een petrochemisch bedrijf!

Na mijn studies en legerdienst kon ik bij een aantal bedrijven aan de slag, maar ik maakte een bewuste keuze voor ExxonMobil. De open bedrijfscultuur, de focus op veiligheid, het systeem van jobrotatie, de vele en uiteenlopende carrièremogelijkheden, het principe dat managers uit de eigen rangen komen en niet van buitenaf (‘promotion from within’) en het internationale karakter spraken me enorm aan.

Ik ben gestart als procesingenieur in de polyethyleenfabriek in Antwerpen: je volgt de dagelijkse werking van enkele productie-eenheden en zoekt continu naar mogelijkheden om het proces te optimaliseren. Na een aantal jaren in productie belandde ik in marketing en daarna in planning en verkoop, eerst op het Europees hoofdkantoor in Brussel en nadien in Breda. Deze verschillende functies gaven mij inzicht in de vele facetten van de petrochemie.

 

 

Van west naar oost en weer terug

De internationale microbe heeft me niet losgelaten en na 10 jaar in de Benelux heeft ons gezin de koffers gepakt: eerst naar Houston (Texas), dan naar Shanghai (China), en sinds 7 jaar terug in Houston. Deze buitenlandse verhuizingen zijn zeker niet altijd makkelijk voor het gezin: telkens opnieuw van school veranderen en een vriendenkring opbouwen in een vreemde omgeving. Anderzijds is wonen en werken in het buitenland een grote persoonlijke en professionele verrijking, en genieten we nog van de onvergetelijke avonturen en ervaringen die we hebben beleefd.

 

Mijn huidige functie is vicepresident van onze wereldwijde Specialty Elastomers & Butyl business unit, zeg maar de rubberdivisie, in Chemicals. Onze producten zijn basisproducten die in allerhande toepassingen worden gebruikt, vooral in de automobielsector (zoals in banden, vensterafdichtingen en allerhande buizen), maar ook in isolatie voor elektrische kabels, in de huizenbouw enzovoort. Samen met mijn team ben ik verantwoordelijk voor de operationele en financiële resultaten van de business op korte termijn, maar ook voor de ontwikkeling en implementatie van de business-strategie op langere termijn. Dit houdt ook vele externe contacten in met klanten, leveranciers en met industry associations.

 

Het vooropstellen van duidelijke doelstellingen en effectief samenwerken met mensen van verschillende culturen in en rond mijn team, is voor mij een dagelijkse realiteit. Mensen motiveren en jonge collega’s laten groeien, problemen kritisch benaderen en een strategische visie op lange termijn uitstippelen zijn essentiële

eigenschappen. Hiervoor zijn de fundamenten gelegd tijdens mijn opleiding, die je wel voortdurend moet bijschaven, ook nog na 23 jaar en 13 verschillende functies bij dezelfde firma.

 

 

Prioriteiten, planning, quality time

Deze functie en het vele reizen combineren met het gezinsleven is zeker een uitdaging, elke dag opnieuw. Duidelijke prioriteiten stellen, een goede planning maken en zorgen voor ’quality time’ zijn essentieel om de juiste balans te bewaren. Het zal je niet verwonderen dat ik me mijn studiekeuze nog geen moment beklaagd heb, integendeel. Vele deuren staan open, maar een diploma blijft slechts een begin, een ’entry ticket‘. De lat altijd hoog leggen, altijd naar nieuwe uitdagingen zoeken en open staan voor anderen, stellen je in staat om je eigen droom te realiseren.

VOLGENDE GETUIGENISSEN INTERESSEREN JOU MISSCHIEN OOK?