CAROLIEN HERMANS

"Do something you love every day"

Carolien Hermans, afgestudeerd in 2001
Master of Science in de ingenieurswetenschappen: Elektrotechniek - optie elektronica en geïntegreerde schakelingen

project leader

ICsense is een spin-off van de KU Leuven en is gespecialiseerd in het ontwerp van geïntegreerde schakelingen (IC's of chips). Er is een grote expertise op het vlak van analoge, high-voltage en mixed-signal IC-design. Toepassingen zijn terug te vinden in de automobielsector, de medische sector, de industriële sector en consumentenelektronica.

Momenteel werk ik samen met een team van ontwerp- en layoutingenieurs aan het ontwerp van een mixed-signal power management chip. Als project leader coördineer ik vooral het analoge design- en layoutteam, maar ik voer ook discussies met het digitale team voor de realisatie van deze ASIC. In een eerder stadium van het project was het team bij ICsense kleiner, maar waren er veel discussies met de klant over de specificaties en de haalbaarheid van het design. Niet alleen de technische haalbaarheid is belangrijk, maar ook de grootte van de chip, de verpakking, de kostprijs, enzovoort spelen een belangrijke rol. In een later stadium van het project zal ik de metingen in het labo bij ICsense opvolgen, en de productietesten die door het testhuis zullen uitgevoerd worden. Dat maakt deze job zo interessant: je bent betrokken bij het ontwerp van een systeem vanaf het prille begin tot aan het effectieve functioneren van de chip in de specifieke toepassing. Verder zijn niet alleen technische skills belangrijk, maar is er ook veel communicatie en interactie met het team bij ICsense, de klant en de subcontractors.

Tijdens mijn middelbare schoolstudies had ik een grote interesse voor wiskunde en wetenschappen. In die tijd bestond er nog een toelatingsexamen vooraleer je met de studies burgerlijk ingenieur mocht beginnen. De richting met 8 uur wiskunde vormde dan ook de ideale voorbereiding. En het zat toch wel in de genen: mijn vader is ingenieur en mijn broer had op dat moment de studies al aangevat. Maar net daarom waren er twijfels. Enerzijds leek het een voor de hand liggende keuze voor mij, maar anderzijds was, en is het helaas nog steeds, als meisje een minder vanzelfsprekende studiekeuze. De richting pure wiskunde sprak me ook sterk aan, eventueel om later in het onderwijs te kunnen stappen. Uiteindelijk heb ik voor de toegepaste wetenschappen gekozen, omdat het de meest brede opleiding is die alle mogelijkheden naar de toekomst toe openlaat.

Tijdens mijn eerste jaren als student had ik totaal geen idee welke job ik later zou uitoefenen. Ook omdat ik besefte dat je loopbaan als ingenieur nog alle richtingen uit kan gaan. Tijdens mijn laatste jaar, toen ik de optie micro-elektronica volgde, werd wel duidelijker dat ik me verder wilde verdiepen tijdens mijn loopbaan in het ontwerp van analoge geïntegreerde schakelingen. Dat heb ik dan eerst gedaan tijdens mijn doctoraat bij de onderzoeksgroep MICAS van de KU Leuven. Via die weg ben ik bij ICsense terecht gekomen, waar ik ben begonnen als analoog designer. De basisvaardigheden en kennis om te kunnen starten zijn me bijgebracht tijdens de studies. Maar dan begint het pas en moet je constant blijven bijleren, groeien en evolueren, zowel op technisch vlak als voor skills die je niet altijd op de schoolbanken hebt meegekregen. Maar dat maakt de job net zo boeiend.

Het behalen van mijn doctoraat in de ingenieurswetenschappen bij de onderzoeksgroep MICAS van de KU Leuven: 'Broadband opto-electrical receivers with integrated photodiodes in standard CMOS'.

Mijn eerste project als project leader bij ICsense was het ontwerp van een power management chip voor een cochleair implantaat (een elektronisch medisch apparaat dat de functies van een beschadigd binnenoor vervangt) en is ondertussen op de markt verkrijgbaar. Kinderen of volwassenen die vandaag een cochleair implantaat ingeplant krijgen, zullen in hun soundprocessor een chipje hebben waarvoor ik het design heb gemaakt en gecoördineerd. Als je dan een filmpje op YouTube ziet met een baby die voor het eerst de stem van zijn mama hoort … Dan ben ik toch wel bijzonder trots dat ik een radertje van dat geheel heb mogen zijn.

Als je een sterke interesse voor wiskunde en wetenschappen hebt, en ook nieuwsgierig bent naar de manier waarop deze kennis kan toegepast worden, is een opleiding burgerlijk ingenieur de juiste keuze. Een ingenieur wil niet alleen de wereld waarin we leven begrijpen, maar ook verbeteren.

En voor de meisjes: de opleiding tot burgerlijk ingenieur is zeker geen vanzelfsprekende keuze. Ook als je geen hobby-programmeur of elektronica-knutselaar bent, kan deze richting iets voor jou zijn. Analytisch en probleemoplossend denken zijn sterke troeven. En zowel tijdens als na je studies kom je wellicht in een mannenwereld terecht, maar eentje waar vrouwen met de juiste capaciteiten zeker welkom zijn.

De combinatie van werk en gezin zal, welke richting je ook uitgaat, een moeilijke evenwichtsoefening zijn. Momenteel werk ik niet op woensdag, zodat ik zelf voor mijn kinderen kan zorgen op woensdagnamiddag en hen van dansles naar muziekles kan brengen. Dankzij mijn functie en verantwoordelijkheden plan ik veel vergaderingen en afspraken zelf, en ook thuiswerk behoort tot de mogelijkheden.

De studententijd is een bijzondere tijd in je leven. Een stapje naar zelfstandigheid, vleugels uitslaan, zonder de ‘grote’ verantwoordelijkheden die je later in het echte leven staan te wachten. Er zullen momenten zijn dat je zal moeten doorzetten, ervoor gaan, je volledig smijten om je doel te bereiken. Maar je bent niet alleen. In deze periode worden vriendschapsbanden voor het leven gesmeed. En dat is minstens even belangrijk als het diploma dat je na 5 jaar in handen zal hebben.

VOLGENDE GETUIGENISSEN INTERESSEREN JOU MISSCHIEN OOK?