AURĂ©LIE CARLIER

"Oei, een motto, er circuleren wel vele leuke quotes op het internet.
Een van mijn favoriete is zeker 'Shoot for the moon, even if you miss you'll land among the stars'.
Het zijn geen gemakkelijke studies die vele opofferingen vragen, maar achteraf kan je er zoveel interessante en uitdagende kanten mee op! Ik prijs me gelukkig dat ik elke dag met volle goesting kan gaan werken en de maatschappij kan vooruithelpen met oplossingen in de gezondheidszorg, prachtig toch?"

Aurélie Carlier, afgestudeerd in 2010
Master of Science in de ingenieurswetenschappen: Biomedische ingenieurstechnieken

Ik ben tenure track assistant professor aan de Universiteit van Maastricht waar ik mijn eigen onderzoekslijn aan het uitbouwen ben. Binnen het MERLN Instituut proberen we innovatieve oplossingen te vinden voor biomedische problemen, mijn niche hierin is het gebruik van computermodellen om de biologie te begrijpen en analyseren. Concreet betekent dit dat mijn dagen gevuld worden met het lezen van onderzoeksartikelen, het programmeren en debuggen van code, het kritisch interpreteren van nieuwe resultaten, het schrijven van publicaties, het voorstellen van de resultaten en netwerken op (internationale) congressen, het schrijven van nieuwe projecten, het begeleiden van master- en PhD- studenten, lesgeven enzovoort.

Ik was altijd al gefascineerd door wiskunde en een uitdagende studie sprak me ook wel aan. Zuivere wiskunde vond ik te theoretisch, het is net de toepassing die het voor mij zo interessant en maatschappelijk relevant maakt!

Toen ik aan mijn studies begon, was ik nog niet echt bezig met de volgende stap, behalve dan dat een doctoraat wel een interessante optie leek. Het was pas tijdens mijn Erasmus aan EPFL (Zwitserland) dat ik in contact kwam met weefselengineering, en ik besloot om mij in dit veld te specialiseren. Het volgen van de opleiding Biomedische Technologie en het afronden van een doctoraat waren de logische volgende stappen.

Ik ben wel fier op het behalen van mijn doctoraat, waarmee ik ook enkele internationale prijzen heb gewonnen. Daarnaast blijft het leuk om je onderzoeksresultaten gepubliceerd te zien in een vaktijdschrift.

Als je over een goede (wiskundige) basis beschikt en veel interesse hebt voor wetenschap en de toepassing ervan dan kan ik de opleiding enorm aanraden, ook al weet je nog niet exact wat je er erna mee wil en kan doen. De opleiding geeft je een heel sterke basis en algemeen inzetbare competenties zodat je achteraf nog alle richtingen uit kan!

Ik denk met veel plezier terug aan mijn studietijd. Het was zeker hard werken en zwoegen, maar ik vond het altijd wel leuk om nieuwe materie te doorgronden en beheersen. Daarnaast heb ik ook mijn soft skills verder ontwikkeld als studentenvertegenwoordiger en door mee te dansen tijdens de jaarlijkse Revue. Tot slot kan ik iedereen een buitenlandse ervaring aanraden. Ondertussen heb ik zes maanden in Zwitserland gewoond (Erasmus) en zes maanden in de USA (als PhD-student), beide onvergetelijke ervaringen die me verder hebben gevormd op zowel professioneel als persoonlijk vlak!

VOLGENDE GETUIGENISSEN INTERESSEREN JOU MISSCHIEN OOK?