ERIK LEUNG

"Change is an opportunity."

Erik Leung, afgestudeerd in 2005
Master of Science in de ingenieurswetenschappen: Elektrotechniek

Project Leider Strategie en Project Management

Ieder modern bedrijf heeft een lijst met initiatieven om zich klaar te maken voor de volgende decennia. Mijn job is het realiseren van die initiatieven die het meeste impact hebben met de middelen die voorhanden zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is het introduceren van systemen en processen die de online ervaring verbeteren voor een klant die een nieuwe stroomaansluiting wil.

Destijds wilde ik sowieso in de technische richting gaan, want mijn persoonlijk interesse lagen in wetenschappen en wiskunde. Ik wilde een goede mix van toepassing en theorie en zo kwamen de studies voor burgerlijk ingenieur in zicht. Ook het feit dat er (toen nog) toelatingsexamens werden gehouden, heeft me aangetrokken. Ik hou namelijk wel van uitdagingen.

Tijdens mijn studies begon ik meer en meer in te zien dat mijn interpersoonlijke vaardigheden ook wilde ontwikkelen. De studies waren wel interessant, maar ik miste een beetje de "mensen"-kant. Daarom heb ik na mijn studies een ommekeer gemaakt richting projectmanagement. Dit neemt niet weg dat ik nog dagelijks van mijn technische achtergrond gebruikmaak, zeker in het analyseren van uitdagingen en obstakels.

Ik ben heel erg trots op de realisatieprojecten in Afrika tijdens mijn periode bij Caterpillar Rental Power. Ik herinner me vooral mijn project in Etiopi├ź, waar we samen een power plant hebben gebouwd in 6 weken tijd, goed voor 30 MW. Het was de directe impact op de lokale bevolking die me is bijgebleven: de vreugde van de mensen die van elektriciteit konden genieten.

Volg je talenten! Indien je je goed voelt met wetenschappen, wiskunde en je hebt een goede kritische zin, dan is ingenieurswetenschappen iets voor jou. Bij twijfel kan je altijd de volgende vraag stellen: Zou je spijt hebben als je de studies voor burgerlijk ingenieur niet zou doen?

* Het is tijdens mijn buitenlandse stage dat ik heb ingezien dat R&D niets voor mij is. Tijdens deze stage ben ik mezelf zo hard tegenkomen: ik kan niet goed met details overweg en ik hou van werken met mensen. Dit heeft dan geleid tot mijn uiteindelijke keuze om de richting van projectmanagement op te gaan. Hiermee is dan ook gezegd dat niet alle burgerlijk ingenieurs in de R&D gaan.
* Het zijn zware studies en ik ben erdoor geraakt door enerzijds de steun van mijn vrienden/medestudenten en anderzijds door goede planning. Het loont erg de moeite dat je in het begin van het jaar je jaarplanning maakt zodat je weet wanneer de knelpunten zullen komen. Dit is driedubbel dik waar in je thesisjaar.

VOLGENDE GETUIGENISSEN INTERESSEREN JOU MISSCHIEN OOK?