DAVID ARIENS

"Je zou ervan versteld staan hoeveel wiskunde er gebruikt wordt in veel sectoren."

David Ariens, afgestudeerd in 2010
Master of Science in de ingenieurswetenschappen: Wiskundige ingenieurtechnieken

automatisatie-ingenieur

Op 1 september 2010 liep ik voor de eerste keer door de poorten van BASF. Ik was in juli afgestudeerd en helemaal klaar voor een nieuwe uitdaging. Die eerste dag voelde letterlijk en figuurlijk aan als een eerste schooldag. Ik kwam terecht in een compleet nieuwe omgeving in het noorden van de Antwerpse haven, op een site van maar liefst 600 hectare groot. 3000 collega’s en een hoogtechnologische omgeving stonden op me te wachten om ontdekt te worden.

Tijdens mijn studies burgerlijk ingenieur heb ik veel bijgeleerd maar, geloof me, wanneer je in het bedrijfsleven terechtkomt begin je terug van nul. Met de opleiding burgerlijk ingenieur achter de rug was ik er helemaal klaar voor. Ik had een grote basiskennis gekregen en werd het gewoon om problemen snel aan te pakken. Hierdoor kon ik snel bijleren. Ik greep alle kansen die ik kreeg. Ik las veel informatie, stelde vragen aan collega’s en probeerde uiteindelijk veel zelf uit. Soms was het met vallen en opstaan, maar net dat is de beste leerschool.

 

 

Steeds meer uitdagingen

Als burgerlijk ingenieur wiskundige ingenieurstechnieken startte ik mijn loopbaan als ’dataminer’, een mooie naam voor graven in grote hoeveelheden data op zoek naar interessante informatie. Met wiskundige algoritmes die ik tijdens mijn studie had geleerd kon ik op zoek gaan naar verbeteringen voor de chemische installaties van BASF. Je zou ervan versteld staan hoeveel wiskunde er gebruikt wordt in veel sectoren. De chemische sector, maar ook banken, de medische wereld, het leger,… hebben wiskunde nodig voor een optimale werking. Toen ik met mijn opleiding begon had ik nooit gedacht dat ik in de chemische industrie zou terechtkomen. Toch heeft deze industrie heel wat wiskundige ingenieurs maar ook werktuigkundige, elektrotechnische en mechanische ingenieurs nodig. Zij zijn erg belangrijke schakels in het opbouwen en de werking van een chemisch bedrijf. Bij BASF Antwerpen krijg ik steeds meer uitdagingen. Sinds kort ben ik verantwoordelijk voor de veiligheid en bescherming van besturingsprocessen tegen hackers en virussen over de BASF-groep wereldwijd. Bovendien onderzoek ik nu nieuwe technieken over draadloze besturingssystemen in de chemische industrie.

Uitdagingen waren voor mij ook belangrijk tijdens mijn studies. Gedurende mijn bachelorjaren was ik zeker geen topstudent. Veel van mijn tijd stak ik in studentenactiviteiten zoals de VTK Revue, de toneelvereniging van de burgerlijk ingenieurs en ook de plaats waar ik mijn vriendin, nu echtgenote, heb leren kennen. Nadat ik de keuze had gemaakt voor wiskundige ingenieurstechnieken gingen mijn punten er snel op vooruit. Mijn interesse voor het vakdomein en de diepgang die de richting gaf hadden zeker een positieve invloed.

 

 

Werkzekerheid is een feit

Ik kan aan jonge mensen die geïnteresseerd zijn in wetenschappen en wiskunde de opleiding burgerlijk ingenieur alleen maar aanraden! Je leert snel kennis te vergaren en het biedt tegelijkertijd ook diepgang in heel wat uitdagende zaken. Je komt in aanraking met ’het nieuwste van het nieuwste’ in de labo’s,  zaken die je pas over jaren thuis zal vinden. Maar tegelijkertijd leer je om de basisfundamenten van de wetenschap te beheersen. En of je nu onderzoeker wil worden, als zelfstandige wil starten of in een bedrijf tewerkgesteld wordt, werkzekerheid is een feit.

VOLGENDE GETUIGENISSEN INTERESSEREN JOU MISSCHIEN OOK?