ANNELIES GEUSENS

"Choose your love. Love your choice. - Thomas S. Monson"

Annelies Geusens, afgestudeerd in 2012
Master of Science in de ingenieurswetenschappen: Elektrotechniek

Inside Production Specialist

Kiezen is niet per se verliezen

Op het einde van mijn middelbare schooltijd moest ik die belangrijke knoop doorhakken: ‘de studiekeuze’. Eén ding wist ik zeker: het zou een wetenschappelijke en/of wiskundige richting worden. Dit liet echter nog een groot aantal interessante opties open: fysica, wiskunde, chemie, burgerlijk ingenieur, geneeskunde, bio-ingenieur, … ‘Kiezen is verliezen’ leek het wel. Tot ik naar de infodag van Ingenieurswetenschappen ging. In die opleiding zou ik pas na anderhalf jaar een specifieke richting moeten kiezen. Ondertussen zou ik kunnen proeven van een brede waaier aan wetenschappen en wiskunde. Het brede karakter van de opleiding en de talrijke toekomstmogelijkheden hebben mij uiteindelijk over de streep getrokken.

 

 

Ingenieur en vrouw

Tijdens mijn opleiding kreeg ik vaak de opmerking dat burgerlijk ingenieur voor een meisje geen evidente keuze was. Toegegeven, er was en is een duidelijk genderonevenwicht in onze richting. Ik heb dit echter nooit als een struikelblok ervaren. Dat er een historisch gegroeid overwicht aan mannen is, impliceert niet dat vrouwen aanleg zouden missen voor een ingenieursrichting. Toch begon ik mij in het laatste jaar van mijn masteropleiding af te vragen of deze richting wel de juiste keuze was voor iemand die later tijd wil hebben voor een gezin, iets waar ik totaal niet bij had stilgestaan tijdens mijn studiekeuze. Ik vreesde dat ik in een job zou terechtkomen waar weinig plaats zou zijn voor een goed gevuld privéleven. Na enkele bezoeken aan jobbeurzen en infodagen, bleek echter het tegendeel. Doordat vele bedrijven op zoek zijn naar ingenieurs, kon ik kiezen uit een ruime waaier aan jobaanbiedingen. Dit gaf mij de mogelijkheid een job te vinden die paste in een leven zoals ik het wou.

Een goede work-life balance staat zeker niet haaks op ambitie. Integendeel, iemand die het evenwicht vindt tussen werk en ontspanning werkt des te efficiënter. Gelukkig komen steeds meer bedrijven tot deze conclusie. Onder andere ook het telecombedrijf Proximus (toen nog Belgacom), waar ik momenteel werk. Dit bedrijf hecht veel belang aan de tevredenheid van zijn werknemers. Daarvoor tracht het een optimale balans te vinden tussen werk en privé met initiatieven als glijdende werkuren, teleworking, opvang voor zieke kinderen, kinderopvang tijdens de grote vakanties,…

 

 

Verder leren in je job

Naast een goede work-life balance biedt Proximus een speciaal traineeship voor starters (Young Potential Program). In dit traineeship oefen ik gedurende anderhalf jaar drie verschillende jobs uit en krijg ik verschillende opleidingen (zowel technische als soft skills). Dit biedt mij de kans om enerzijds op korte tijd veel ervaring op te doen, maar anderzijds ook te weten te komen wat me wél en niet ligt. De eerste zes maanden van het traineeship werkte ik in een operationele dienst waarin de technici voor het netwerk aangestuurd worden. Hier heb ik meegewerkt aan de overgang naar een nieuwe dispatchtool. De dienst waar ik momenteel werk, denkt de strategie van de technische business unit uit en coördineert de overkoepelende projecten en programma’s. Eén van mijn opdrachten is het analyseren en in kaart brengen van een intern proces om uiteindelijk enkele mogelijke verbeteringen te identificeren en uit te voeren.

 

 

Love your choice

Ik ben heel tevreden over de keuze die ik destijds gemaakt heb. Door voor ingenieurswetenschappen te kiezen heb ik een brede basis ontwikkeld waarop ik in verschillende richtingen kan verder bouwen. Daarnaast heeft het me geholpen een interessante, afwisselende job te vinden zonder te moeten inboeten op vrije tijd.

VOLGENDE GETUIGENISSEN INTERESSEREN JOU MISSCHIEN OOK?