BIRGIT CLOTTENS

"Dat je als burgerlijk ingenieur in zowat alle functies in de bedrijfswereld aan de slag kan, zal je heel snel merken."

Birgit Clottens, afgestudeerd in 2005
Master of Science in de Ingenieurswetenschappen: Architectuur

associate partner

Combinatie van een goede wetenschappelijke en technische basis met het ontplooien van creativiteit

In 2005 studeerde ik af als burgerlijk ingenieur-architect aan de KU Leuven. Met mijn eindwerk, een stedelijk ontwerpproject in Aalst binnen het thema Duurzaam Bouwen, won ik de Reynaers Institute Award, een wedstrijd tussen laatstejaarsstudenten uit alle Belgische architectuuropleidingen. De bekroning was een stage van 6 maanden bij het gerenommeerde architectenbureau Foster + Partners in Londen. Meteen een waardevolle kans om als ingenieur-architect ervaring op te doen en kennis te maken met alle aspecten van de job in een internationale omgeving waar innovatie, creativiteit en technologie van groot belang zijn. Ik geraakte al snel ingeburgerd binnen een jong team van architecten en kon me goed vinden in de manier van werken en kritische ingesteldheid van het bureau. De stage bleef dan ook niet bij 6 maanden - er was bovendien nog zoveel te leren - en na een jaar tekende ik een vast contract.

 

Mijn eerste project was meteen een hele uitdaging: een ontwerp voor een 600m hoge toren in Moskou waaraan ik werkte van haalbaarheidsstudie tot uitvoeringsontwerp en waarvoor ik geregeld naar Moskou reisde voor vergaderingen met de bouwheer. Nadien deed ik ervaring op in het ontwerpen van een reeks prestigieuze opdrachten en wedstrijden waaronder een museumwijk in Moskou, een treinstation en opera in Hong Kong, een hoogbouw in Kuala Lumpur, en het hoofdkwartier van Apple in Californië. Ik was betrokken bij alle fasen van het bouwproces: van conceptueel ontwerp tot uitvoering. Zo verbleef ik in 2011 gedurende 1 jaar in Singapore voor de realisatie van een groot stadsproject.

 

Foster + Partners gaf me de kans om gaandeweg te groeien in mijn rol en meer verantwoordelijkheid op te nemen. In mijn positie als Associate Partner stuur ik een team van architecten doorheen het ontwerpproces van grote internationale projecten. Als projectleider draag ik ook verantwoordelijkheid voor de coördinatie van het architecturaal ontwerp met bouwheer, ingenieurs en raadgevers en leid ik  vergaderingen tussen alle partijen. Hierbij komt de technische onderbouw van mijn opleiding goed van pas en ondervond ik, ondanks mijn jonge leeftijd, vaak een voordeel ten opzichte van andere collega’s die soms minder technische bagage hebben vanuit hun opleiding.

Het is dan ook een van de sterktes van de opleiding ingenieur-architect: ze combineert het aanleggen van een goede wetenschappelijke en technische basis met het ontplooien van creativiteit. De opleiding sloot goed aan bij mijn studierichting wetenschappen-wiskunde in het middelbaar en het deeltijds kunstonderwijs dat ik daarnaast volgde. De keuze was voor mij dus snel gemaakt, ook al had ik helemaal geen concreet beeld van mijn toekomstige job.

 

 

Job als leerschool 

Een job in de praktijk is eigenlijk een constante leerschool. Het is immers belangrijk op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in de bouwsector: nieuwe materialen, software, regelgeving, enzovoort. Maar ook veel sociale vaardigheden leer je pas echt in de praktijk: het leiden van teams, het onderhouden van relaties met opdrachtgevers, het ‘verkopen’ van jezelf en je project.

De internationale context geeft mijn job een extra dimensie. De samenwerking met zeer getalenteerde collega’s van verschillende nationaliteiten heeft niet alleen mijn visie op architectuur erg verrijkt. Ook op persoonlijk vlak heeft een buitenlandse ervaring heel wat voordelen: je leert een tweede taal perfect beheersen, je bouwt een internationaal netwerk op en je leert op eigen benen staan. Allemaal vaardigheden die van pas komen in het uitbouwen van een carrière.

 

Ik vind het belangrijk om naast mijn job ook in contact te blijven met het onderwijs, enerzijds omdat daar vaak frisse ideën vandaan komen, en anderzijds om ervaringen vanuit de ‘echte’ wereld te delen met toekomstige ingenieur-architecten. Daarom ben ik sinds kort ook actief als praktijkassistent aan de universiteit.

 

Het realiseren van kwalitatieve architectuur is een proces dat veel inzet en overtuiging vergt in alle fasen van het bouwproces. Complexe opdrachten in het huidige economische klimaat vragen om innovatieve en competitieve oplossingen die maken dat mijn job erg veeleisend kan zijn. Doorzettingsvermogen is net zoals tijdens de studies zeker vereist. Als je van uitdagingen houdt en het nodige enthousiasme opbrengt, lukt het je zeker om iets moois van je toekomst te maken!

VOLGENDE GETUIGENISSEN INTERESSEREN JOU MISSCHIEN OOK?